Nerdeyim?

4 Nisan 2014 Cuma

Yeni Zelanda - lll - Rotorua

Aktif olmayan volkanların üzerine kurulu Rotorua'nın altı fıkır fıkır kaynıyor. Toprak altından çıkan sülfür yüzünden de şehre hafiif bir çürük yımırta kokusu hakim. Ama insan alışıyor. Hal böyleyken biz de kendimizi mahrum bırakmayalım dedik, gayzerlerle dolu bir parka kendimizi attık. Bizi oraya dünyanın en sevimli Maorisi Huru amca götürdü. Kendisinin 11 kardeşi ve şimdilik 7 torunu varmış. Atalarını anlattı bize, kültürlendik ve sayesinde Maorileri hemen sevdik. İngilizlerle bir süre tepiştikten sonra başlarına gelecekleri anlayıp bir anlaşma imzalamışlar. Anlaşma hala yürürlükte. Bu şekilde kültürlerini de korumayı başarmışlar. Basit Maorice tüm okullarda zorunlu. Geleneklerini devam ettiriyorlar. Daha ne olsun.

Yalnız doğayı pek koruyamamışlar ilk zamanlar. İngiliz öncesi dönemde adanın %85'i ormanken ormanlar %15'e düşmüş. Çok ağaçlandırma yapmışlar ama eski haline gelmemiş. Adanın ilk halini hayal bile edemiyorum. Nasıl bir cennetti kim bilir. Ama adada birkaç tane hayvan türü varmış sadece, onlar da zamanla uçamayan hale gelmiş meşhur kiwi kuşu gibi kuşlar ve yarasalar. Her gelen bir hayvan, bitki, bakteri, virüs getirmiş. Tek şey hariç. O da yılan. Bu yüzden Yeni Zelanda gümrüğünde ayakkabıların altını bile kontrol ediyorlar. Aldığımız malumata göre buradaki yılanlar yalnızca politikacılar ve avukatlarmış. Ben de avukatım deyince, Huru amca sen güzel bir yılansın diye manevra yaptı. Yemedik Huru reyiz!

Gayzerlere dönmek gerekirse, mineral ve maden manyağı olmuş alandan manzaralar şöyle. (Hayır madencilik yapılmıyor. Çünkü Yeni Zelandalılar akıllı insanlar, doğalarına paradan daha çok önem veriyorlar.)

O kadar güzel ve renkli yerler gördük ki aklımız çıktı:










Sonra biraz zobaralım dedik, zorbing yaptık. Şu aşağıda gördüğünüz içi su dolu balonlara girip, dağdan aşağı yuvarlandık. Balonlar içinde yarış yaptık. (Emre kazandı.) Kahkaha atmaktan karnıma ağrılar girdi.


Yetmedi, şu primitif arabalara binip yine tepelerden kendimizi aşağılara saldık. Namı diğer lugeing (luujing) diye okunur.


Yetmedi, akşam Maori köyüne yemeğe gittik. Haka danslarına gülmemeyi becerdik. Hatta Emre haka yaptı bile. Ben kadınların şef olaması cinsiyetçiliğine takıldım. İçimden KA MATE KA ORA diye diye haka dansı yaptım, kendilerini kınadım. Biz var Maori sevmek.


Kia ora!!!

1 yorum: