Nerdeyim?

28 Ocak 2014 Salı

Meksika - VII - Sualti Muzesi & Playa del Carmen & Meksiko'da son gun

Kompleksli Cancun'dan (ki Maya dilinde yilan yuvasi demekmis) bir tekneyle uzaklastik.  Isla de Mujeres'e yaklasinca sular boyle oldu:


Bu renk su olur mu?  


Ve daldim su alti muzesine!  Herhalde heykelleri gordugum ilk ani hic unutmayacagim.  Nefesim kesildi.  Aralarinda yuzmek, (yasak ama) heykellere dokunmak, cevrelerinde yuvalanan baliklari ve olusan resifi gormek cok etkiledi.  Cok mutlu bir 45 dakika gecirdim!  Ilk fotografi internetten aldim. Bu heykeller grubunun adi sessiz devrim.  Nefesimi kesenler bunlar:

Aaa araba:


Aaa bankaci - sizin arkadan gordugunuz kafayi kuma gommus bu heykelin adi cidden bankaci :)


Daha fazlasi icin buraya tiklayin.

Sonra bir kere daha daldik.  Yemin ederim bu baliklara boyle dursunlar diye para veriyorlar, kacirmaya calistim gitmediler.  Cancun'da herkes komisyonla calisiyor ya hani:



Sonra bu sahane gunu taclandirmak uzere yeni kankamla Playa del Carmen'e gittik. Cancuna 1 saat otobusle.  Yine bir ADO otobusuyle bir yerlerimiz dona dona gittik.  Inince isinmamiz uzun surmedi ama. Boyle guzel yer olur mu yahu, yine kenarinda buyuk oteller ama bunlar olmus.  Hic rahatsiz edici degil.  Su guzel, hava guzel:




Cok guzel bir yerde oturup beyaz sarap - guacamole goturduk sonra.  Mutluluk:


Cancun'dan ertesi sabah tum listemi tamamlamis olarak muzaffer bir sekilde ayrildim.  Meksiko'da bir eksigim kalmisti.  Ucaktan iner inmez kosa kosa onu tamamladim.  Sirtimda cantamla Antropoloji Muzesi'ne gidip Aztek takvimini gordum!  Evet basim goge erdi. :)


Gozum Antropoloji (ve Arkeoloji) Muzesi gordu.  Cok etkilendim her bolumunden.  Bizde de boyleleri olsa ne olur?  Insani zorla bati ozentisi yapiyorlar.  Iste boyle koca bir alan, 2ser katli 3 bina.  Cocugunu kapan gelmis Pazar gezmesine:





Aksamina Rodrigo'nun evine geldim yine.  Yine dunya tatlisi annesi ve teyzesiyle oturduk.  Insanlar beni beslemekten bir hal oldular. Corba yaptilar bana yine, cok mutlu oldum!

Bugumu ise hicbir sey yapmamaya ayirmistim.   Seyahatimin ilk 1 ayinin sonunda, kendime 1 gunluk tatil verdim yani.  Tatilden tatil.  Adeta dayaklik.

Zaten Istanbul'da yaptigim gibi 2'ye kadar uyuyamadim.  Once 6'da uyandim, sonra 9'da.  Yine de son gunlerin ortalamasina gore bayagi gec bir saat.  Hicbir sey yapmayayim derken butun gun nasil gecti anlamadim.  Evde valiz tanzimi, camasir, blog, instagram derken aksami yaptim.  Yarin yola dusuyorum.

Simdi Guney Amerika dusunsun!

Meksika - VI - Chichen Itza & cenote

Hostelimdeki insan suretindeki yaratiklar halen gurultu yaparlarken ben sabahin korunde Chichen Itza'ya gitmek icin yola dustum.  Biraz uzak da kendisi.  Bir tura yazilmistim gitmek icin.  Bir Alman arkadasim oldu turda, o gun ve ertesi gun de beraber takildik.  Bu arada Alman kadinlar her yerdeler!! Her yerde! Gittigim her yerde en az bir, cogunlukla iki tane yalniz gezen Alman kadinla tanistim.  Cok takdir ediyorum kendilerini.
Turumuz once bir cenote'ye ugradi.  Eksik kalmadim, yuzdum tabii ben burda ;)



Biz oradayken yagmur basladi cenote'nin tepesindeki delikten yagmur indi basimiza.  Muhtesemdi!

Damlalar goruluyor mu?


Sonra bizi bir Maya koyune goturduler.  Iyi ki artik Meksika'dan ayriliyorum.  Yoksa bu renklerden cildiracagim, herseyi satin alip, butceyi patlatip, eve donecegim!







Sabah bir resmimizi cekmislerdi.  Neden anlamamistik.  Cakal Carlos Mayalar kendilerine ozel ickilerini bize pazarlarken bakin ne yapmislar - yeni kankam ve ben:


Ikimizin de yeri kisitli, uzun sureli seyahatcileriz, alamadik ama baya aklimiz kaldi.  Tadi da guzeldi meretin.  Balli bir sey.  Sifa diye icersin.

Ve nihayet Chichen Itza.  Ben Maya Maya diyorum da bir de Toltec etkisi de varmis.  Ama arkadasim sizde medeniyet bitmiyor.  Hangi birini ogrenelim!

Mucizevi sekilde onunde kimse olmadan buyuk tapinagi yakaladigim an ve digerleri:





Turist sayisi fazlaligindan Tikal kadar olmasa da cok begendim burayi.  Nadir de olsa 'senin burada olmaman lazim, burasi baskasinin ozel alani' duygusu yine hissettirdi kendini.  Bayiliyorum boyle olunca.  Gidilesi gorulesi yerler listenize yaziniz.

Meksika - V - Cancun

Kuba'dan kalkip Cancun'a inince tam tersi bir dunyaya geldim ve resmen tokat yemis gibi oldum. Oyle ki eger uzaylilar dunyayi isgale Cancun'dan baslarsa kaynaklarimizin sinirsiz oldugunu sanip buralara coreklenebilirler. Yok biraz doguya kayip, Kuba'dan baslarlarsa tum paralarini puro satan insanlara kaptirip, biraz tropik meyve yiyip geri donup gidebilirler.

Cancun'a ilk gelisimde sehrin merkezinde kalip sadece hostelin icini ve bir camasir yikayicisinin icini gormustum.  Bu sefer gezme firsati buldugum icin buranin ne gudubik bir yer olduguna iyice vakif oldum. Nasil? Anlatayim.

Cancun, Karayip kiyisinda bir yer.  Meshurlugu ABDli universiteli genclerin somestr aralarinda buraya yaldir yaldir akmalarindan geliyor.  Bir de balayi ciftlerinin.  Ben ne yapmaya geliyorlar bilmiyordum ve acikcasi da hic merak etmemistim.  Pek de bir seye benzemeyen bir merkezi var. Ve coook uzun, dunya guzeli bir kiyi seridi var.  Ve bu kiyi seridinin uzerinde KOCAMAN, DAHA KOCAMAN, EN BUYUK BENIM, HAYIR BEN DAHA BUYUGUNU YAPTIM oteller var. Bu otellerde beyaz tombul adam tatil yapiyor, Mayasi, Zapotegi hizmet ediyor. Bir yerden bir yere yuruyerek gitmenize imkan yok. Illa ki bir tasita binmeniz lazim. Zaten binalar dev, siz kendinizi minicik hissediyorsunuz.  Ben tabii toplu tasima kullandim ve bindigim her keresinde bu dev binalarda guvenlik, sef, mihmandar, resepsiyonist olara calisan insanlarla beraber seyahat ettim (hatta bir keresinde duragimi kacirdigim icin ekstradan bir yarim saat daha oturdum otobuste).  Tum gulumsemelerini otellerde birakip cikan bu insanlari gorunce hakikaten mutsuz oldum.  Onlar da beni gorunce hoslanmadilar genelde, cunku sanirim benim varligim onlara mesai bitmemis olduguna delaletti. Ilk defa bir yerde bana bu kadar az sokak insani yardim etti.  (Calisanlar haric tabii, mesaide surekli guleryuz!)

Eee sen niye gittin o zaman?

4 tane sebebim vardi:

1. Chichen Itza isimli Maya tapinagini gormek, ille de Maya diye zikir cekmek.
2. Bir adet cenote'de yuzmek. Cenote nedir? Ici su dolu magara. Sualti nehirlerine bagli oluyor. Kimi zaman magaranin tepesi acik oluyor. Cok sahane bir doga olayi. Icinde tuplu dalis bile yapilabiliyor.
3. 3 yil once National Geographic'te okudugum ve o zamandan beri beni cagiran ve icimi kemiren su alti muzesine dalmak.  O dergiyi okumamak lazim.  Bu gezinin ilk tohumunu bu su alti muzesini anlatan yazi atmisti.
4. Playa del Carmen denen plaji gormek.

Bu dordunun orta noktasi ise Cancun.  Iste ben bu yuzden geldim.  Yalniz ilk planlamayi yaparken burada bir gece gecirmeyi planlamistim. Bu yuzden sectigim hosteli de pek dikkatli secmemisim. Programim Belize'de biraz kayinca Cancun'daki kalisimi da 3 gune cikardim.  Ben de dedim buradaki kalisimi uzatayim baska hostel aramaya kasmayayim.  Hostelin tanitiminda parti hosteli falan yaziyordu ama ne kadar parti yapabilirler canim. Diger kaldigim parti hostellerinde bile muzik 1'de en gec kesiliyordu.  Ahaha. Cok safsin Tuna cidden.

Bu gezi boyunca ilk defa kulak tikaclarimi kullanmak zorunda kaldim.  Sabah 7'de Chichen Itza'ya giden otobus beni almaya geldiginde bir kisim Ingiliz ve ABDli hiyarlar bahcede hala son ses muzik dinliyor ve icki iciyorlardi.  Insan degilsiniz!  Demek bunu yapmaya geliyorlar bu insanlar Cancun'a, ic ic ic, insanliktan cik, telefonunu caldir, kumarda para kaybet, gun isiginda uyu. Gece kalk, tekrarla.

Hostelden de her gece, bir gece klubune bir araba gidiyor.  En ucuz mekan, klube gidis, iceri giris ve sinirsiz icki dahil -hazir misiniz?- 55 Amerikan Dolari!! OHA!! Bu en ucuzu, en pahali 85 duydum. Icinde su kaydiragi olani varmis, kayaraktan Karayip'e cumburlop.  (O nasil sorumluluk arkadas, sarhos adami denize atiyorsun, avukatlari olmak istemem.)

Ben de kendi kendime bir gider gecelerine bakarim, deneyimlerim falan diyordum, fiyati duyunca ben o paraya dalarim, tapinaklara tirmanirim dedim.  Hala aklima geldikce sok oluyorum!

Neyse kulak tikacim olmasaydi ben o hosteli yakardim.  Kaldigim son 2 gece vucudum 'hasta mi olsam len aceba' yapti bana.  O yuzden 2 gece de icligimi giyip, kulaklarimi tikayip 9ar saat uyuyarak, bu hostelin tarihine gecmis oldum kanimca.

Cancun'u cekistire cekistire bir hal oldum. Bu cekistirme yazisi olsun, yaptiklarimi bir sonraki post'ta yazayim.

Not 1: Bilgisayardan yazdigim icin Turkce karaktersiz yazdim.  Telefonda yazip yapistirinca formati bozuluyor.  Turkce nazilerine notumdur. :)
Not 2: Yavrik, cok cekistirdim ama cevresi cok guzel merak etme. :))

24 Ocak 2014 Cuma

Küba - VII - Son not

Küba'dan doneli 12 saat olmadi.  Bir sonuc cikarmaya calisiyorum ama simdilik kafam cok karisik. Yine de Kuba'yi dusununce icimde ilik ilik bir seyler akiyor.  Ben de firsat esitliginin ve paylasim kulturunun oldugu bir yerde yasamak istiyorum.  Ama dondugumden beri 3,5 saattir interneti emcikledigime bakilirsa hizli interneti olan bir yerde de yasamak istiyorum.  Yani yasasin internetli sosyalizm!!

Küba - VII - Santa Clara

Che sehrindeyiz.  Batista yonetimine karsi yapilan devrimi muhurleyen son savas burada yapilmis.  Hem de saldiriyi Che abimiz yonetmis.  Bir buldozerle Batista'nin askerleri ile dolu bir treni yoldan cikarmislar. (Buldozer bir sey hatirlatti mi 2013'ten?)

Once kendisi icin buraya dev bir anit dikmisler, sonra da kendisinin kemikleri Bolivya'da bulununca buraya getirtilmis ve 97'de buraya gomulmus.  Biz de ugrayip bir elham okumasak olmazdi.


Chavez abimiz de unutulmamis:


Santa Clara gercek bir sehir.  Trinidad guzel turistik, Cienfuegos normal turistik burasi ise yasiyor.  Tuna bunu begendi:










Bu da Sahbaz'ima gelsin:



Küba - VI - Cienfuegos

Yollarda Cienfuegos'a da ugradik.  Hos bir yer.



Alakasiz calismalarim oldu:


Ogle romu:








Suyun - Karayip'e yani - kenari da ugradik